29/1/2024

Effectief declareren als huisarts? Met deze twee tips komt je praktijk er beter voor te staan.

Onlangs gaf Marlies Talman voor de Buurtdokters academie een nascholing over declareren. De zaal was uitverkocht. Het thema leeft kennelijk enorm. Daarom hier twee belangrijke tips voor huisartsen die niet aanwezig konden zijn.

Wanneer je  medisch advies geeft aan patiënten is sprake van een consult. Dat advies hoeft niet per se van de dokter afkomstig te zijn. Ook medisch advies van assistenten mag je als consult opvoeren. Dat gebeurt vaak niet omdat het advies ervaren wordt als een “gewoon gesprekje” en rapportage uitblijft. Het gaat doorgaans inderdaad tussen neus en lippen door. De patiënt verschijnt aan de balie voor een afspraak maar heeft ook nog een andere vraag. Bijvoorbeeld over obstipatie, waar ze de laatste tijd zo’n last van heeft. De assistent stelt vervolgens een paar vragen en komt met advies.

Dit is dus een consult. Maar om het ook als consult in te dienen bij de verzekeraar moet de assistent er wel over rapporteren in het HIS. En dat gebeurt niet altijd. Hetzelfde is van toepassing op telefonisch advies. ‘Neem paracetamol en kijk het twee dagen aan. Nog steeds koorts? Bel ons weer even.’ Ook dat is een consult, mits goed vastgelegd in het dossier. Zijn je assistenten goed in triage? Dan geven ze waarschijnlijk tientallen medische adviezen per dag.

Dat assistenten niet altijd rapporteren over hun advies komt wellicht voort uit een soort bescheidenheid. Bij een consult denken ze aan de dokter, en niet aan zichzelf.

Voor de financiële positie van de praktijk is dat zonde. Ook schaadt het uitblijven van een rapportage de continuïteit van zorg. Praat hier dus over met je team, en zorg ervoor dat medische adviezen goed worden vastgelegd in het dossier.  

De tweede tip gaat over de patiëntenadministratie. Die staat aan de basis van je inschrijfgelden. Soms is er sprake van een vervuild bestand. Patiënten zijn bijvoorbeeld verhuisd of niet ION aangemeld. Dan lijkt het alsof je een volle praktijk hebt met 2600 patiënten, maar in werkelijkheid zijn het er maar 2400 en is er wellicht toch ruimte voor groei. Onze ervaring is dat vooral in multiculturele wijken de administratie snel afwijkt van de werkelijkheid. Patiënten remigreren bijvoorbeeld naar hun thuisland zonder zich af te melden.

Het opschonen van je administratie scheelt soms duizenden euro’s op jaarbasis, en creëert sowieso goed inzicht. Ook het op orde houden van de patiëntenadministratie is bij uitstek een taak voor de assistenten. Het loont dus enorm om te investeren in nascholing van je team. Je stimuleert ontwikkeling, creëert autonome collega’s en tegelijkertijd verbeter je de financiële positie van je praktijk.  Als je hier nog vragen over hebt, stel ze gerust. En wil je meer tips over het efficiënt runnen van je praktijk? Volg Buurtdokters op LinkedIn. Regelmatig komen Marlies Talman, Sophie Brühl of een andere collega met een nuttige update.

Meer weten over wat we doen in de praktijk?

Neem contact op met Thomas. Hij beantwoordt al je vragen of brengt je in contact met de juiste deskundige.

Wat we doen

Onze experts staan elke dag weer klaar voor de praktijken in ons netwerk. Maar wat doen we precies? En op welke gebieden ondersteunen we praktijken?

Lees verder

Over ons

Mensen met een vaste huisarts zijn gezonder en maken minder gebruik van zorg. Precies de reden dat we het praktijkhouderschap aantrekkelijk willen maken.

Lees verder