Hoe vind je tijdig een opvolger voor je praktijk? Deze tips helpen.
Het is stressvol als de opvolging van je huisartspraktijk niet van de grond komt. Voor jezelf, voor je team en voor je patiënten. Daarom delen Ruth Bongers en Sophie Brühl hier drie tips die geen garanties bieden, maar wel helpen bij het vinden van een geschikte opvolger.
𝗕𝗹𝗶𝗷𝗳 𝗼𝗻𝘁𝘄𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝗲𝗻
Als wij een praktijk ter overname beoordelen stellen we vragen die iedere geïnteresseerde huisarts stelt: hoe staan het team en de locatie ervoor? Hoe ziet de patiëntenpopulatie eruit? Is de praktijk lid van een Hagro? Wat zijn de inkomsten en vaste lasten?
Het gebeurt regelmatig dat we een ietwat verwaarloosde praktijk aantreffen. Er is bijvoorbeeld een verbouwing nodig, er staan vacatures open en het huurcontract loopt snel af. Je moet er dan echt doorheen kijken om je droompraktijk te zien. Wij kunnen dat door kennis en ervaring. Jonge artsen hebben dat vermogen minder, of voelen de noodzaak niet. Het is immers een kopersmarkt. Er zijn veel beschikbare praktijken en jonge huisartsen zijn niet meer als vanzelfsprekend bereid zich te vestigen.
𝗕𝗲𝗴𝗶𝗻 𝗼𝗽 𝘁𝗶𝗷𝗱 𝗺𝗲𝘁 𝘇𝗼𝗲𝗸𝗲𝗻
Blijven ontwikkelen betekent investeren. Dat brengt lastige afwegingen met zich mee. Verbouwen terwijl ik over vijf jaar met pensioen wil? Contracten verlengen terwijl ik nog geen opvolger heb? Als je het niet doet creëer je serieuze overname drempels. Doe je het wel en je vindt geen opvolger, dan zit je met een financieel probleem.
Je kunt dan ook beter te vroeg dan te laat beginnen met zoeken. Sommige huisartsen denken dat een half jaar voldoende is. Echt niet. Het is verstandig om minimaal twee jaar uit te trekken voor het overnametraject. Dat geeft kandidaten de kans je praktijk te leren kennen als waarnemer, zodat je voor je team en je patiënten een geleidelijke overgang organiseert. Stap je net iets eerder uit dan gepland? Dan kun je altijd nog een tijdje blijven waarnemen, al dan niet in je voormalige praktijk.
𝗕𝗲𝗻𝘂𝘁 𝗷𝗲 𝗻𝗲𝘁𝘄𝗲𝗿𝗸
Waar vind je kandidaten? Begin met de artsen die je al kent voor je een vacature plaatst. Wie heb je opgeleid? Wie hebben er naar tevredenheid van alle partijen waargenomen? Ook via-via kun je geschikte kandidaten in beeld krijgen, bijvoorbeeld via je Hagro of zorggroep. En is een kandidaat niet geïnteresseerd, vraag dan vooral of ze iemand anders kennen die mogelijk de praktijk wil opvolgen. Op die manier krijg je aardig wat mensen in beeld.
Succes! En loop je vast in je zoektocht of wil je het van begin af aan grondig aanpakken? Dan gaan we graag het gesprek met je aan. Als we mogelijkheden zien helpen we je met liefde bij het vinden van een opvolger. Maar weet wel: we nemen nooit praktijken over zonder nieuwe praktijkhouder. Dat zou in strijd zijn met onze missie.
Meer weten over wat we doen in de praktijk?
Neem contact op met Thomas. Hij beantwoordt al je vragen of brengt je in contact met de juiste deskundige.