Buurtdokters en geld
"Buurtdokters? Dat is toch zo’n commerciële aanbieder? Het schijnt dat ze de helft van de omzet opeisen als je met hen in zee gaat."
De werkelijkheid is uiteraard anders. Maar als je regelmatig negatieve berichten leest over ondernemers in de huisartsenzorg is achterdocht niet meer dan een gezonde reflex. Gelukkig is de argwaan jegens Buurtdokters inmiddels flink minder dan twee jaar geleden.
Lexmond was voor ons een belangrijk kantelpunt in de beeldvorming. Het dorp nam zelf het initiatief voor de terugkeer van een vaste huisarts. Wij hielpen daarbij en de media pakte dit op. Ons partnerschap met Stichting Buurtzorg Nederland had een soortgelijk effect, net als de mooie woorden die De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving voor ons over had in hun rapport over de toekomst van de eerstelijnszorg.
‘Er zijn diverse goede voorbeelden waarbij men erin slaagt om kleinschalige herkenbare praktijken in de wijk te combineren met schaalvergroting aan de achterkant: bijvoorbeeld initiatieven als Buurtdokters en Flexdokters.’
Het is hard werken om een onderneming van de grond te krijgen, om vertrouwen te winnen van huisartsen. Als een gerenommeerd instituut vervolgens zoiets over je schrijft, dan is dat gewoon heel fijn. Zeker als het ministerie van VWS in een brief aan de Tweede Kamer (zie pag. 17) daar nog eens dunnetjes overheen gaat.
Het model van Buurtdokters
Bij ons dus geen onbereikbare jumbopraktijken of anonieme dokters op afstand achter een schermpje. Wij willen juist dat iedere Nederlander weer een vaste huisarts heeft, want mensen met een vaste huisarts, zo blijkt keer op keer uit onderzoek, zijn gezonder en maken minder gebruik van zorg. Daarom willen we het weer aantrekkelijk maken voor jonge huisartsen om te kiezen voor het praktijkhouderschap.
Dat doen we door een maatschap met hen aan te gaan. Wij ondersteunen in randzaken als financiële administratie, inkoop,ICT, pandbeheer en praktijkorganisatie. De huisarts heeft, samen met zijn of haar team, regie over de zorg. En heeft iemand coaching of scholing nodig? Dan faciliteren we dat. En nee, dat kost je als praktijkhoudend huisarts niet de helft van je omzet.
Je inkomen als huisarts
Om te beginnen ontvang je als praktijkhoudend huisarts een uurloon dat praktisch gelijk is aan dat van een waarnemend huisarts. Je basisinkomen is dus prima. En als je praktijk ook nog eens goed loopt, en daar gaan we samen hard aan werken, dan mag je daar de helft van de netto winst bij optellen. De andere helft van de netto winst gaat naar Buurtdokters en gebruiken we om onze organisatie te onderhouden.
Omdat winst iets anders is dan omzet worden we hier alles behalve rijk van. We kozen bewust voor een model dat op de langere termijn voor iedereen goed uitpakt. Gelukkig hebben onze partners Noaber en Buurtzorg ook meer met kwaliteit van zorg dan met snel rendement. Zij zien, net als wij, graag dat iedereen weer een vaste huisarts heeft.
Wil je weten hoe een samenwerking met Buurtdokters voor jou persoonlijk financieel uitpakt als huisarts? Neem dan even contact op.