De Eerstelijns schrijft over Buurtdokters
Buurtdokters: ontzorgen in praktijkovername en -management
Buurtdokters is een initiatief om de discussie over praktijkopvolging in de huisartsenzorg uit de impasse te halen door een nieuw model te bieden. Een praktijk zonder het gedoe van een praktijk. Dat is een uitnodiging die jonge huisartsen aan het denken moet zetten. En de bedenkers ervan, bijeengekomen onder de naam Buurtdokters, beseffen terdege dat dit nodig is. Wouter van Dijk is basisarts en jurist, Bob Verhagen deed als consultant ervaring op in de zorg.
“De komende vijf jaar gaat veertig procent van de huisartsen met pensioen”, zegt Verhagen, “en jonge huisartsen hebben andere wensen. Ze willen flexibiliteit, ze willen parttime werken en ze schrikken terug voor al het gedoe dat praktijkhouderschap met zich meebrengt.” Van Dijk: “Huisartsen hebben steeds minder het gevoel dat ze de zorg kunnen leveren zoals ze dat willen. Ze zoeken een nieuw model en dat willen wij bieden: een netwerk waarin we elkaar kunnen helpen en waarin ze de praktijk op het gebied van de zorgverlening kunnen inrichten zoals ze zelf willen.”
Een van de jonge huisartsen die dit laatste graag wil, is Justin Leenders, sinds 2019 praktijkhouder in Amsterdam. De problematiek van praktijkhouderschap herkent hij. “Samen met mijn maat ben ik betrokken bij Buurtdokters om het achterliggende concept uit te rollen.”
Gedeeld eigenaarschap
Dat concept is gestoeld op ontzorgen in praktijkovername en -management. “Wij gaan voor gedeelde verantwoordelijkheid en gedeeld eigenaarschap”, legt Verhagen uit. “We gaan in gesprek met de huisartsen van wie we weten dat ze in de komende vijf jaar hun praktijk willen overdragen, om een beeld te krijgen waar de behoefte aan praktijkovername speelt. In kennismakingsgesprekken met jonge huisartsen brengen we in kaart hoe hun ideale praktijk eruitziet. Welke populatie, welke werkuren, welke ondersteuning? Zo proberen we tot een match te komen.”
Fifty-fifty
Hij vervolgt: “Komt het tot een overname, dan is die fifty-fifty. De huisarts is dan als ondernemer betrokken bij de praktijk en ontvangt ook een deel van de winst uit zijn deelname daarin. Daartegenover nemen wij de taken uit handen die afleiden van de zorginhoud. Daarmee bedoelen we niet alleen de administratie, maar ook het up-to-date brengen van de ICT als de praktijk daarin een moderniseringsslag nodig heeft. En de beschikbaarstelling van een pool van achterwachten voor de ANW-diensten als de huisarts die nodig heeft.”
Buurtdokters
Van Dijk over Buurtdokters: “Wat we hiermee willen bereiken, is de huisartszorg patiëntgerichter maken. Digitalisering is daarbij niet zaligmakend, maar speelt wel een rol, om aan te sluiten bij de wens van veel patiënten op dit gebied. Het kan bijdragen om de zorg efficiënter te maken.”
Meer weten over wat we doen in de praktijk?
Neem contact op met Thomas. Hij beantwoordt al je vragen of brengt je in contact met de juiste deskundige.