5/3/2024

Donderdag is het dag van de doktersassistent. Niet iets om te vergeten als huisarts! 

De dag van de doktersassistent kent vele gezichten. Sommigen staan blij, anderen teleurgesteld, beschaamd of ronduit paniekerig.

De blije gezichten zijn van assistenten die zich gewaardeerd voelen. Het hele jaar door krijgen zij van de praktijkhoudend huisarts complimenten, opbouwende feedback en ruimte om te groeien in hun vak.

Op de dag van de doktersassistent ontvangen zij ook nog eens een attentie met een persoonlijk bericht. Het kan een cadeaubon zijn, een mooie bos bloemen of iets van chocola. Maar het is vooral het kaartje dat hen een warm gevoel geeft: woorden van waardering, die ze thuis trots kunnen laten zien aan hun partner en kinderen.  

De teleurstelling zien we uiteraard bij assistenten die hopen op compensatie. Het hele jaar door voelen zij zich weinig gezien. Geen opbouwende feedback, wel kritiek als er iets fout gaat. Als ’t goed gaat, en meestal gaat het goed, dan is dat vanzelfsprekend in de ogen van de dokter. Een compliment kan er nauwelijks af.   

Op de dag van de doktersassistent kan de huisarts veel goedmaken. Een cadeautje, een lief briefje... Maar als zelfs dat uitblijft doet dat pijn. Noem het teleurstelling, maar het is meer dan dat. Het kan zomaar de druppel zijn. De aanleiding om eens een deur verder te kijken, of helemaal de assistentenjas aan de wilgen te hangen.  

Stress? Die zien we bij goedbedoelende huisartsen die er op woensdagavond achter komen dat het morgen dag van de doktersassistent is. Hals over kop moeten zij nog iets leuks regelen. En laten we hopen dat zij het persoonlijke kaartje niet vergeten. Dit stukje is vooral voor deze groep. Nog ruim anderhalve dag de tijd beste huisarts, geen paniek, maar wel even in actie komen nu.  

De schaamte laat zich eenvoudig raden. Die zien we bij huisartsen die de dag van de doktersassistent straal vergeten zijn. Op de dag zelf doen zij er gelukkig alles aan hun fout goed te maken. En juist de zichtbare schaamte en de inzet die daarop volgt maakt een hoop goed in de ogen van de assistent. Het straalt waardering uit, en die komt vast niet uit de lucht vallen.  

En de paniek? Die zien we in de ogen van de huisarts die geen doktersassistent meer heeft. Want het is heel moeilijk om een huisartspraktijk draaiende te houden zonder assistent. Laat het dus niet zover komen. Toon het hele jaar door waardering, geef opbouwende feedback, biedt ruimte voor persoonlijke groei en zorg komende donderdag voor een persoonlijke attentie waar de waardering van afspat.  

En als waarnemend huisarts kun je natuurlijk ook iets leuks meenemen.