Scholing veilige werkomgeving
In iedere huisarts schuilt een goede werkgever. Maar je wordt het niet vanzelf. Onze Academie helpt je graag op weg.
Vanuit Buurtdokters spreken we vaak jonge huisartsen over het praktijkhouderschap, en in de argumenten om géén praktijkhouder te worden zien we een opvallende verschuiving. Angst voor gedoe met personeel maakt een opmars.
Jonge huisartsen zien het in de praktijken waar zij waarnemen: langdurig ziekteverzuim, vacatures die onvervuld blijven, en radeloze huisartsen die zich geen raad weten met de negatieve spiraal waarin zij verzeilt zijn geraakt. Niet onlogisch om dan als waarnemer te denken: geef mijn portie maar aan Fikkie.
Maar het is ook een gemiste kans. Er zijn immers zat huisartspraktijken waar langdurig ziekteverzuim nauwelijks voorkomt en waar vacatures al opgevuld zijn nog voor ze op Indeed staan. Dat zijn wellicht ook de praktijken waar je als losse waarnemer niet snel terecht komt, juist omdat deze praktijken qua waarnemers vaste gezichten aan zich hebben gebonden.
Wat maakt deze praktijken zo aantrekkelijk om voor te werken? En waarom zou jij als huisarts niet in staat zijn om ook zo’n goed functionerende praktijk neer te zetten? Natuurlijk gaat dat niet vanzelf, een goede werkgever zijn moet je leren. Je moet groeien in je rol en fouten maken hoort daarbij. Maar met de juiste kennis op zak kom je ongetwijfeld een heel eind.
Daarom organiseert de Buurtdokters Academie geaccrediteerde nascholing over een veilige en aantrekkelijke werkomgeving in de huisartsenpraktijk. Daan Botje neem je mee langs alle relevante thema’s. Van het creëren van carrièrekansen en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling bij je medewerkers, tot het herkennen en tegengaan van ongewenst gedrag zoals kliekjesvorming of competitiviteit binnen je team.
Waar mogelijk wordt de dagelijkse praktijk centraal gezet, en zal Daan zeker teruggrijpen op zijn eigen ervaringen als leidinggevende en de kennis die hij op deed tijdens het schrijven van zijn proefschrift. En ja, er is ook aandacht voor ergonomie, want een pijnlijke rug kan ook leiden tot chagrijn en ziekteverzuim.
Er is veel wat huisartsen tegenhoudt om praktijkhouder te worden. Maar durf je het aan, dan brengt het je ook veel. Diepgang in de relatie met je vaste patiëntenpopulatie bijvoorbeeld, maar ook persoonlijke groei. Leren om een goede, betrouwbare en aantrekkelijke werkgever te zijn is daar een belangrijk onderdeel van.
Schrijf je daarom in voor de nascholing op 14 maart. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar en het kost je maar 15 euro, inclusief een gezonde maaltijd. Je hoeft daarna heus niet meteen een praktijk op te volgen, maar mocht je de stap ooit maken, dan heb je wel inzicht in de risico’s en kansen. Ook huisartsen die al praktijkhouder zijn en graag groeien in hun rol als werkgever zijn uiteraard van harte welkom.
We zien er naar uit je te ontmoeten op ons uitstekend bereikbare kantoor in Amsterdam!