1/6/2023

Verpleegkundigen, loop eens mee met de POH!

Als Hugo van der Wedden eerder had geweten wat een praktijkondersteuner doet, had hij voor een overstap kunnen kiezen. Verpleegkundigen adviseert hij daarom: loop eens mee met de POH!

 “De dag van de praktijkondersteuner doet me denken aan de verjaardagvan mijn zoon Luther. Hij is op elf januari jarig. Mijn dochter Isabel een dag eerder, op tien januari. Zijn feestje voelt daarmee toch een beetje als mosterd na de maaltijd. De slingers hangen er nog en het kaarsjes uitblazen, tja, dat deden we gisteren ook al. Uiteraard doen we ons best er een bijzondere dag van te maken, maar het was voor hem leuker geweest als zijn verjaardag een paar maanden eerder of later zou zijn dan die van zijn zus.

Het is me daarom een raadsel waarom de dag van de POH vrijwel direct na de dag van de huisarts valt. Zo’n feestje in de schaduw van de dokter is toch een beetje jammer. Vooral ook omdat POH’s een prachtig vak hebben dat aandacht en waardering verdient. Vanuit Buurtdokters liep ik onlangs een dag met Sarah Elmetwally - Bekhit mee. Ze is POH somatiek in twee Amsterdamse huisartspraktijken. In haar spreekkamer ontvangt ze mensen met een chronisch aandoening. En soms gaat ze bij mensen thuis om te kijken hoe het gaat. Ze praat met haar patiënten over het dagelijks leven, en helpt hen wat van dat leven te maken, ondanks de ziekte.

 Een coach zijn voor je patiënten. Hen inspireren tot gedragsverandering met haalbare doelen en reële beloftes. En daar ook nog eens de tijd voorhebben. Twintig minuten per consult. Als verpleegkundige in het ziekenhuis had ik daar een moord voor gedaan. En dan ook nog eens geen nachtdiensten. Het ding is dat ik achter de dikke muren van het ziekenhuis geen idee had van het bestaan van POH’s. Ik kende de inhoud van de functie niet, anders had ik er zeker voor open gestaan. Leefstijl is immers bij uitstek een verpleegkundig thema, en als POH is het je kerntaak om er mee aan de slag te gaan.

De toekomst van de zorg ligt niet in het ziekenhuis. In de huiselijke omgeving, daar gaan we de komende jaren veel meer zorg organiseren. Het zou dan ook goed zijn als verpleegkundigen in opleiding meer stage lopen in de eerste lijn. En niet alleen bij de wijkverpleging, ook in de huisartsenpraktijk.Mee op pad met de POH is een volstrekt logische aanvulling op de opleiding en kan jonge talenten enthousiasmeren voor een waardevol vak dat nog te weinig bekendheid geniet. Ga het doen!

En als we het vak van praktijkondersteuner dan toch verder op de kaart zetten, verander dan meteen de datum van het feestje. Zo jammer om een nieuwe taart aan te snijden als het gebak van de huisarts nog in de koelkast staat.”