Dorpspraktijk tussen Rotterdam en Utrecht zoekt opvolging

Streefkerk is een idyllisch dorpje aan de Lek met 2500 inwoners. En ze zijn vrijwel allemaal patiënt van huisarts Bart Bruijn. Bart is door ziekte helaas genoodzaakt te stoppen en zoekt nu samen met ons een opvolger. Droom jij van een echte dorpspraktijk in de Randstad met een uitstekend team? Dan is dit een serieuze kans. Ook voor duo's die parttime willen werken.

Beschikbaar

Plaats

Streefkerk

Aantal patienten

2400

HIS

Over de praktijk

Populatie

De praktijk heet Dijkdoc en heeft twee grote spreekkamers, een onderzoeks- annex laboratoriumruimte, een wachtkamer met negen stoelen en een balie voor de assistenten. Meest opvallende aan de binnenruimte is dat alle muren okergeel zijn. Dat heeft een bijzondere reden. Bart kan namelijk moeilijk rood zien, en dat belemmert hem in de diagnostiek van met name huidafwijkingen. Met gele muren is dat probleem aanzienlijk minder, dus kan hij prima Herpes Zoster en erysipelas in een vroeg stadium vaststellen. De muren hebben dus een opknapbeurt nodig, en eigenlijk geldt dat voor de gehele praktijk. Uiteraard helpt Buurtdokters je daarbij. Onze facilitair expert heeft veel ervaring met het opknappen van praktijken.

Over de huidige praktijkhouder

Bart had als Amsterdammer nog nooit van Streefkerk gehoord toen hij er ruim 25 jaar geleden kwam waarnemen. Maar hij is er nooit meer weggegaan. De rol van dorpsdokter ligt hem uitstekend, vooral omdat hij zijn huisartsopleiding op het platteland van Schotland heeft gevolgd. Bart doet het medische gedeelte, zijn vrouw Hannelore regelt als praktijkmanager de zakelijke kant van de praktijk.  

Bart voelde zich na de pandemie moe en futloos. Hij dacht aanvankelijk aan long covid, het bleek leukemie. Gelukkig heeft hij een chronische variant die niet direct levensbedreigend is, maar zijn gebrek aan energie en de bijwerkingen van de medicijnen staan zijn functioneren als huisarts wel in de weg. Vandaar dat hij nu samen met Buurtdokters een opvolger zoekt. Hij ziet graag dat er een huisarts komt die de praktijk kleinschalig houdt met aandacht voor de patiënten en het praktijkteam.

Mocht je denken dat Streefkerk een vergrijsd dorp is dan heb je mis. Er zijn juist heel veel jonge gezinnen met kinderen. Toen Bart in 1998 begon was een gezin van tien geen uitzondering, maar dat is wel voorbij.  Veel jongeren keren na hun studie terug naar het dorp om zelf een gezin te stichten. Als ze überhaupt al vertrekken, want woningnood houdt steeds meer jongeren in het dorp.

Gemeenschapszin

De Christelijke aard speelt een belangrijke rol in de demografie. Ongeveer de helft van de inwoners bezoekt trouw de kerk en is hervormd of gereformeerd. Gelovige en atheïstische inwoners gaan opvallend goed met elkaar om. Er is zelfs sprake van een hoge mate van gemeenschapszin, los van de religieuze identiteit. Wie in de schuldsanering zit kan rekenen op steun van de kerk in de vorm van (anoniem) gevulde boodschappentassen. En of je nu wel of geen kerkganger bent maakt wat dat betreft niet uit. Enkele licht verstandelijk gehandicapte mensen kunnen zelfstandig blijven wonen dankzij hulp van buren. Bij stervenden wordt gewaakt. Als het om mantelzorg gaat staan de mensen hier echt voor elkaar klaar.  

Vriendelijke mensen

Mensen uit Streefkerk gaan niet zomaar naar de dokter. Het is daarom belangrijk dat je goed doorvraagt of alle klachten en zorgen aan de orde zijn geweest tijdens een consult, want patiënten zijn niet graag ‘lastig’. De boeren die buiten het dorp wonen gaan daarin het verst. Er heerst onder hen een sterke “niet zeuren maar werken" mentaliteit.  Alle waarnemers die in de praktijk dienst hebben gedaan sinds de ziekte van Bart zijn diep onder de indruk van de vriendelijkheid van de mensen. Bart zelf is dat trouwens ook. Toen bekend werd dat hij ziek is ontving hij tientallen kaarten van patiënten om hem sterkte te wensen.

Team

Het team van de praktijk staat als een huis. De assistenten zijn goed opgeleid wat zich vertaalt in uitstekende triage. Barry en Irmgard hebben beiden een verpleegkundige achtergrond, maar zijn niet meer BIG geregisterd. Ria, die twee vrijdagen in de maand de triage aan de telefoon doet, heeft de opleiding tot apothekersassistente gevolgd. Ook Joke heeft jarenlange ervaring als apothekersassistente en is een zeer gewaardeerde kracht.

De praktijkondersteuner somatiek (Daniëlle) is nog wel altijd BIG geregisterd verpleegkundige. Zij doet onder meer ecg’s, spirometriemetingen en enkel-arm indexen. De praktijkondersteuner GGZ deelt de praktijk met de zorggroep Drechtdokters. Vrijwel alle medewerkers zijn al jaren aan de praktijk en de patiënten verbonden. Ze kennen bijna iedereen bij naam, maar wonen zelf niet in het dorp. Dat doen alleen Bart en Hannelore.

Samenwerkingsverbanden

Voordat Bart ziek werd kwam er zelden een waarnemer. Hij stemt zijn vakanties af met de huisarts in Groot-Ammers, het dorp een paar kilometer verderop. Als jij de praktijk opvolgt kun je die regeling gewoon voortzetten. Verder is de praktijk onderdeel van een Hagro met zes dorpspraktijken in de buurt. Het leuke van die Hagro is dat er een enorme verjonging aan het plaatsvinden is. Vier van de zes praktijken zijn recent opgevolgd en alle dokters hebben ambitieuze plannen als het gaat om actieve samenwerking. Daarnaast is de praktijk lid van de coöperatieve zorggroep Drechtdokters, waarbinnen onder andere de ANW zorg is geregeld.  

Ligging

Aan de lek met Rotterdam en Dordrecht als grote steden in de buurt.

Regio

Alblasserwaard

Wat zoeken we?

Streefkerk heeft behoefte aan een huisarts die zich graag voor langere tijd verbinden met de populatie. En wil je de praktijk als duo opvolgen zodat je parttime kan werken, dan is dat ook uitstekend. Zolang je maar iemand bent die goed is met kinderen, boeren én ouderen. Iemand die zelfstandig afwegingen kan maken en tegelijkertijd houdt van samenwerken in een klein maar deskundig team. We hopen van harte dat jij je herkent in die omschrijving en dat je er veel zin in hebt dé dokter van het dorp te worden, al dan niet met een collega. Je hoeft er trouwens niet te gaan wonen. Genoeg grote steden in de buurt, maar het mag natuurlijk wel.

Buurtdokters

Buurtdokters wordt ook een maat in de praktijk en daardoor heb je focus op zorg en samenwerking. Wij nemen je de overhead voor een groot deel uit handen, bieden jou en je team coaching en ondersteunen je in de praktijkorganisatie. Daarnaast voorzien we je van gedetailleerde financiële stuurinformatie zodat je op basis van kennis en inzicht beslissingen kunt nemen.

Uiteraard mag je terugvallen op alle aanwezige expertise in de buurtdoktersorganisatie. Daarnaast mag je best practices van andere praktijken in de Buurtdokters community overnemen. En doet jouw team iets geweldigs dat navolging verdient? Een innovatie die echt iets toevoegt? Een goedlopende ochtendroutine? Deel dan vooral je ervaringen met geïnteresseerde collega’s van andere Buurtdokterspraktijken. Wie weet willen zij er zelf ook mee aan de slag.

Kennis maken?

Als dit klink als jouw droompraktijk, dan wil je waarschijnlijk meer weten over Streefkerk, de praktijk en over Buurtdokters. En uiteraard willen wij ook meer weten over jou. Laten we daarom een kennismaking plannen. Thomas Pleunis gaat graag het gesprek met je aan en is heel benieuwd hoe jouw ideale praktijk eruitziet. Ook vertelt hij je graag meer over de samenwerking met buurtdokters en de financiële kant van het verhaal.

Daarna volgt een ontmoeting met Bart en één of meer dagen waarnemen. Als dat jou en Bart goed bevalt praten wij verder en maken we een plan voor de opvolging van de praktijk. Wanneer schikt het je?