Ilse's stap van loondienst naar praktijkhouder: een stap vol groei en uitdagingen

Na elf jaar in loondienst bij een grote zorgorganisatie heeft Ilse de stap gemaakt naar praktijkhouder in het centrum van Eindhoven. Als praktijkhouder ervaart Ilse nu veel meer vrijheid om ideeën direct uit te voeren. Buurtdokters zorgt voor ondersteuning bij HR, ICT, financiën en HR, en helpt bij het realiseren van ideeën van Ilse. De overstap brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals leren leidinggeven aan het assistententeam en omgaan met de eigen medische beperkingen.

Van loondienst naar praktijkhouderschap

Mijn stap van loondienst naar praktijkhoudend huisarts blijkt een goede zet, maar kent ook uitdagingen. Leren hoort erbij. Elf jaar werkte ik in loondienst bij een grote zorgorganisatie. Ik had mijn eigen populatie, werd kaderarts diabetes en hoefde me nergens zorgen over te maken. Toch begon het te wringen. Ik wilde de praktijkruimte opknappen en een diabetes challenge opzetten. Het kostte veel tijd om de omvangrijke organisatie in beweging te krijgen. De baas was ik immers niet. Zo kon ik toch niet helemaal de ondernemende huisarts zijn die ik wilde zijn. Nu ben ik praktijkhouder in het centrum van Eindhoven, in een prachtig pand.

De rol van Buurtdokters

Dankzij Buurtdokters hoef ik me niet druk te maken over financiën en HR. Het verschil met loondienst? Ik heb alle ruimte om plannen direct uit te voeren. Zo wilde ik een nieuwe onderzoeksbank. Die stond er binnen een week. En als ik een muur wil verven heb ik van niemand een handtekening nodig. Preventie en leefstijl vind ik belangrijk. Dus zodra de accreditatie rond is, ga ik aan de slag met wandelgroepen vanuit de praktijk. Ik heb al ideeën over hoe ik patiënten zelf verantwoordelijk maak voor de organisatie als ik ze op weg heb geholpen. Die vrijheid is heerlijk.

Mijn eigen groeipad

En het team van Sophie Brühl ondersteunt en stimuleert me bij de uitvoering van al m’n ideeën. Tegelijkertijd legt het praktijkhouderschap bloot waar ik nog in moet groeien. Leidinggeven bijvoorbeeld. We hebben een sterk assistententeam, maar onderlinge afspraken nakomen blijft een uitdaging, vooral als het drukker is. Hoe ga ik daarmee om als onervaren werkgever? Coach Ilonka Brugemann begeleidt ons nu en voert individuele gesprekken met me. Ik vond het lastig om hulp te vragen, maar ik maak nu stappen die ik in loondienst niet snel zou zetten.

Ook medisch zijn er verschillen met loondienst. Ik hou van internistische puzzels en heb nu alle ruimte om mijn onderbuikgevoel te volgen. Chirurgisch behoor ik dan weer niet tot de top. In loondienst kon ik lastige ingrepen beleggen bij vaardige collega's. Als het mij nu boven de pet gaat, wacht ik op een kundige waarnemer of verwijs ik door. Wat dat betreft is praktijkhouderschap ook medisch een spiegel. Neemt niet weg dat ik wil groeien met de praktijk, want er is nog altijd een huisartstekort in de wijk.

De toekomst

Ik zou er dan ook graag een vaste huisarts bij hebben. Een collega die sterk is op punten waar mijn kracht niet ligt, zodat we elkaar kunnen aanvullen. Toen ik praktijkhouder werd, was mijn praktijk een duopraktijk. Na het pensioen van Sicco steenhuisen wilde ik daar aanvankelijk naar terug. Nu ik steviger sta, ben ik minder overtuigd. Als je medemaat wil worden, sta ik daar absoluut voor open. Maar wil je in loondienst, dan is dat ook prima. Het belangrijkste is dat je jezelf, net als ik, wil ontwikkelen als huisarts.

Woon je in de regio Eindhoven? En zoek je ruimte voor ideeën die je op je huidige werkplek moeilijk kwijt kan? Neem dan vooral contact op.

Meer weten over wat we doen in de praktijk?

Neem contact op met Thomas. Hij beantwoordt al je vragen of brengt je in contact met de juiste deskundige.

Wat we doen

Onze experts staan elke dag weer klaar voor de praktijken in ons netwerk. Maar wat doen we precies? En op welke gebieden ondersteunen we praktijken?

Over ons

Mensen met een vaste huisarts zijn gezonder en maken minder gebruik van zorg. Precies de reden dat we het praktijkhouderschap aantrekkelijk willen maken.