5/7/2021

Huib Leijssen (scheidend praktijkhouder): "Het is een opluchting om geleidelijk uit te faseren, in de wetenschap dat mijn populatie in goede handen is"

Buurtdokters heeft per 1 april dit jaar de opvolging van de huisartsenpraktijk van Huib Leijssen in Amsterdam verzorgd. Na 37 jaar een eigen praktijk te hebben gehad, besluit Huib dat het tijd wordt om een opvolger te vinden. Het idee is om langzaam uit te faseren zodat zijn opvolger de tijd krijgt de praktijk en populatie te leren kennen. Het vinden van een geschikte opvolger blijkt echter niet zo eenvoudig als verwacht.  

 

Lees hoe Buurtdokters Huib heeft geholpen bij de overname van zijn huisartsenpraktijk, en hoe Huib de samenwerking met Buurtdokters heeft ervaren.  

 

Wie is Huib?

Ik heb 37 jaar eigen praktijk gehad en ben opgeleid door Sjaak Hoeksta. Hij had een praktijk met 4000 patiënten en zat daarnaast ook nog in de gemeenteraad. Om 13 uur ging de praktijk dicht en ging hij naar het stadhuis. Zijn patiënten wisten dat de nadruk lag op het ochtendspreekuur, dus ik heb een perfect opgevoede populatie mogen overnemen. Toen ik als jonge huisarts werd gevraagd de praktijk over te nemen, liet ik die kans niet liggen.   

 

Vertel eens over je eigen zoektocht naar een geschikte opvolger  

Toen ik via mijn netwerk in aanraking kwam met Buurtdokters was ik al 1,5 jaar op zoek naar een vervanger. Hoe langer de zoektocht duurt, hoe meer je je zorgen gaat maken.  Over wat er met de populatie gebeurt als je afscheid neemt. Of je überhaupt wel afscheid kan nemen. Zo ja, aan wie geef je het stokje door en is diegene wel capabel? [Einde van tekstterugloop]  

Ik heb advertenties geplaatst in vakbladen en briefjes opgehangen op de dienstenposten. Hier hebben maar één of twee mensen op gereageerd en die kwamen niet in aanmerking. Ik was om die reden extra blij met vertrouwd en serieus contact vanuit Buurtdokters.   

 

Anderhalf jaar lijkt lang maar dit is redelijk normaal. Er zijn zelfs een aantal gebieden buiten de Randstad waar mensen al jaren niet kunnen stoppen ondanks een patente praktijk. In Groningen of Zeeland bijvoorbeeld. Zeker in de plattelandsgemeenten voelen de huisartsen zich verantwoordelijk voor hun gemeenschap. Ze hebben vaak meerdere generaties onder hun hoede en voelen daarom een druk om door te gaan als een geschikte opvolger zich niet aandient. Dat is heel naar.  

 

In de afgelopen twee tot drie jaar zie ik in Nederland een tekort ontstaan aan jonge huisartsen met de ambitie om praktijkhouder te worden. Huisartsen kunnen daardoor simpelweg niet stoppen terwijl ze er wel aan toe zijn.   

   

“Het is een opluchting om geleidelijk te kunnen uitfaseren, in de wetenschap dat mijn populatie in goede handen is.”  

 

Hoe komt het dat het zo moeilijk is om geschikte opvolging te vinden?  

Er zijn volgens mij een aantal factoren. Ze willen zelf geen praktijk omdat ze dan ‘vast’ zitten. Ze willen zich niet binden. De mentaliteit is veranderd. Vroeger werkten we 24/7. Om die reden heb ik een aantal jaar geleden met een aantal mensen uit het vak de dienstenstructuur opgezet, zodat het een beetje behapbaar werd. In die tijd had je dienst voor je eigen praktijk en sprak je met vijf mensen af dat je voor elkaar diensten draaide. De avonden, de nachten en in het weekend. Dat is niet meer genoeg, er is nu nog meer behoefte aan flexibiliteit.  

 

“Na 37 jaar een eigen praktijk te hebben gehad stel ik mij open voor de volgende generatie zonder dat ik afbreuk voel aan mijn autonomie als huisarts.”  

 

Wat was voor jou belangrijk in het vinden van een opvolger? 

Ik vind het belangrijk dat de opvolger er een beetje hetzelfde in staat als ik. Dat de praktijk herkenbaar blijft voor de assistenten en de patiënten. Dat ze dezelfde ideeën hebben. Natuurlijk mag iedereen er zijn eigen invulling aan geven, maar het moet wel passen bij de praktijk. Verder was het heel belangrijk voor mij dat ik een goede nieuwe werkgever zou vinden voor de assistenten. Oda is al meer dan 20 jaar mijn trouwe assistente! Ik heb het idee dat dat goed is gelukt met de recente toevoegingen aan het team.  

 

Hoe heb je de samenwerking met Buurtdokters ervaren?  

Na overname ben ik heel gelukkig, daar is geen woord Chinees bij. De mensen in mijn nabije omgeving beamen dat ook, wat hartstikke fijn is. Het is nu rustiger voor thuis. Het brengt veel stress met zich mee als je niet weet hoe het verder moet met je praktijk. Hoe het verder zal gaan met de patiënten en hun dossiers. Buurtdokters heeft helpen verhuizen naar een nieuwe locatie en het overnametraject geregeld, van A tot Z. Ik heb me niet bezig hoeven houden met organisatorische zaken. Als ik dat alleen had moeten doen, was ik daar weken zo niet maanden aan kwijt geweest.  

 

Door langzaam uit te faseren kan ik rustig warm overdragen aan mijn opvolger. Ik blijf nog een jaar twee ochtenden per week werken. Zo krijgt de nieuwe praktijkhouder de kans om geleidelijk te leren hoe de praktijk reilt en zeilt, wat voor patiënten er komen en hoe hij zich daartoe moet verhouden. Waarbij ik voor de overname nog moest managen en tijd moest spenderen aan niet-patiëntgebonden activiteiten, ben ik nu 100% bezig met de patiëntenzorg en kan ik dokteren zoals ik wil dokteren. Niemand zit me op mijn nek en ik heb totaal geen afbreuk gevoeld aan mijn autonomie als huisarts.  

 

Wat mij ontzettend blij maakt, is dat mijn patiënten deze grote verandering ook als heel positief ervaren. Ik heb ontzettend veel positieve reacties op het concept en het nieuwe pand ontvangen en zelfs bloemen gekregen.   


"Ik ben echt super positief, alles is goed geregeld. Patiënten zijn tevreden met de nieuwe locatie. Het team van Buurtdokters is relaxt en persoonlijk. Niemand vindt het vervelend om iets drie keer uit te leggen. Sinds de overname is er weer een positieve vibe in de praktijk. Huib is opgebloeid en ik twijfel eigenlijk of hij nog wel weg wil." - Monique, doktersassistente 

 

Hoe zie je de toekomst voor Buurtdokters voor je?  

Het is een feit dat in de komende vijf jaar 40% van de praktijkhouders stopt. In Amsterdam West komen bijvoorbeeld heel veel praktijken vrij die overgedragen moeten worden. In de jaren '60 en '70 zijn hier veel huisartsen gekomen en die gaan allemaal nu weg. Tel die maar eens! De toekomst voor Buurtdokters zie ik daarom zeer rooskleurig in.   

 

Een praktijk overnemen is spannend en complex. Er komen veel regels bij kijken en dat schrikt af. In mijn optiek is Buurtdokters een zeer benaderbare partij die zonder veel poespas een helder plan opstelt. Hier kan de jonge garde wat mee.  

 

Heb je advies voor huisartsen die overwegen te stoppen?  

Zeker. Je moet bereid zijn je open te stellen voor een nieuw team. Ondanks dat je je autonomie behoudt als huisarts is het toch anders dan geheel zelfstandig zijn. Je gaat steeds minder werken, komt terecht in een nieuwe setting, en je moet je ingesleten gewoonten herzien. Je wordt door Buurtdokters uitgedaagd je praktijk met frisse ogen te bekijken. Dit kan, vooral na 37 jaar, intimiderend zijn. Uit ervaring kan ik meedelen dat dit het meer dan waard is.  

 

Meer weten? Lees hier verder over het Buurtdokters concept in een interview met Sophie.  

Buurtdokters realiseert moderne huisartsenzorg vanuit toekomstbestendige huisartsenpraktijken, voor én door huisartsen. De Nederlandse huisartsenzorg heeft een cruciale rol in ons zorgstelsel, maar staat ook onder druk: patiënten verwachten steeds meer, zorgverleners hebben veranderende arbeidsvoorkeuren en het takenpakket van de praktijk neemt toe. Buurtdokters werkt aan het behouden van hoogopgeleide, betrokken en zelfstandige zorgverleners, dicht bij de patiënt. Door samen met huisartsen de huisartsenpraktijk door te ontwikkelen en te zorgen dat de huisarts-patiëntrelatie centraal blijft staan, kunnen huisartsen zich focussen op patiëntenzorg, personeel en samenwerking in de regio.